Mixed media tutorial – Hart

Hallo lieve lezers,

Ik ben een tijdje niet productief geweest maar hoop vanaf nu weer wat regelmatiger te kunnen posten. De reden dat ik afwezig was is gelukkig een hele mooie. Ik ben 7 maart bevallen van ons eerste kindje:-) Ik zal over onze mooie dochter later nog een blog schrijven. Dit project stond echter al voor mijn bevalling op het programma….dat is dus niet gelukt 🙂 Maar zoals ze in Friesland zeggen: “better let as net  (beter laat dan niet)”.

In deze blog leg ik uit hoe ik dit mixed media schilderij heb gemaakt. De omschrijving vind je onder de betreffende foto(‘s).

Wat heb ik gebruikt?

  • canvas van 30×30 cm
  • acrylverf (zie voor de specifieke kleuren de beschrijving)
  • spray/ myst
  • lijm (mod podge, acrylaatbinder of een andere lijm die geschikt is voor mixed-media)
  • kwasten
  • sponsjes
  • stencils en stempels
  • patroonpapier

Stap 1: Je geeft de ondergrond een mooi egaal kleurtje.

Stap 2: Nadat dit volledig is gedroogd plak je je patroonpapier er op met de speciale lijm die onder de benodigdheden staat vermeld. Al  mijn plakwerk doe ik met deze lijm.

Haha grappig mij de tweede foto zie je nog mijn bolle buik. 🙂

Stap 3: Wanneer alles volledig droog is kun je met de spray wat ‘vlekken’ maken. Bij de onderste vlek gebruikte ik een sjabloon van een vogelkooitje. De kleur vond ik wat te fel en daarom heb ik de gesprayde vlekken nog een laagje wit gegeven. Hiervoor gebruikte ik een klein vochtig sponsje met wat witteacrylverf.  Omdat de spray niet watervast is onstond dit gemarmerde effect.

Stap 4a: Nu ga je patroontjes aanbrengen. Ik gebruikte hiervoor sjablonen en een vochtig sponsje met acrylverf. Je kunt dan gedeeltes van je patroon op het doek deppen. Wees vooral niet te precies.

Stap 5: In deze stap ging ik aan de slag met krantenpapier. Ik knip de gewenste vorm uit en smeer deze rijkelijk in met verf. Je legt dit met de verf op je doek en wrijft het voorzichtig op je doek. Wanneer je dit er vervolgens weer aftrekt dan krijg je dit mooie versleten effect.

Bijwerken: Ik heb op bepaalde plekken met dezelfde kleur verf het hart wat extra kleur gegeven en de randjes aangezet. Zo vind ik de hartvorm duidelijker en er meer  uitspringen.

Ik kwam er ook achter dat ik geen ruimte meer had voor de tekst die ik nog wilde plaatsen (lekker handig). Je ziet dan ook dat ik de vogelkooi eerst weggewerkt heb en een ander plekje lager op het schilderij heb gegeven. Ik heb hier nog weer een laagje witte acrylverf overheen gedaan. Als je goed kijkt zie je nog wel de oude vogelkooi maar in het geheel valt dat straks amper op.


Stap 6: Ik heb zelf een handig hartjes-sjabloon. Deze gebruikte ik om op verschillende plekken op het schilderij nog wat hartjes te stencillen. Ik gebruik hiervoor weer een vochtige spons met daarop een mengeling van rood/wit. Eigenlijk had ik eerst de tekst (zie stap 7) gedaan en bedacht later dat het schilderij nog wat miste. Ik moest de tekst later weer bijwerken. Maar jullie kunnen het nu door mijn herziene inzichten wel in de juiste volgorde doen 😉

Stap 7: Nu ga je de tekst aanbrengen. Van mezelf heb ik niet zo’n mooi handschrift en heb daarom het volgende trucje voor de tekst gebruikt. Ik heb een mooi lettertype uitgezocht en dit uitgeprint. Op de achterkant breng in met een zacht potlood (je kunt ook houtskool of carbonpapier gebruiken). Ik leg de tekst met het ‘gekras naar onder’ op de gewenste plek en trek de tekst over. Zo zie je wanneer je het papier weghaalt vaag de contouren van de tekst.

De tekst heb ik ingekleurd met een acrylstift (verfstift). Dit vind ik zelf het prettigste werken.

Tot slot: Ik hoop dat je aan deze informatie voldoende hebt om zelf aan de slag te kunnen. Lijkt me leuk om jouw creatie te zien. Als je aan hiermee aan de slag gaat, laat je dan wat van je horen?

Veel plezier en creativiteit toegewenst!

Groetjes Tjitske

Eindresultaat: een paar mooie gekleurde handen 🙂 en uiteraard een kleurrijk mixed-media schilderij.

Hieronder zie je dat ik ook de zijkanten mee heb genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *